Squash Salonu Nasıl Yapılır?

Squash Duvarı :

Squash topunun 200-250 km/h hızla ön duvara çarpmasıyla 1 mm² ye yaklaşık 35 newton basınç yarattığı bilinmektedir. Kara sıva veya kaba sıva diye tabir edilen sıvalar (çimento – kum – su karışımı) bu kuvvetteki bir basıncın ancak ¼’ i oranında bir dayanım kuvveti sağlayabilmektedir. Bu tarz malzemelerle yapılan squash kortların duvar sıvaları hızla deforme olur ve oynanamaz hale gelirler. Bazı squash kort duvarları katkılı sıvalar kullanılarak imal edilebilirler, ancak düzeltme katı olarak kullanılan alçı esaslı sıvalar, squash topunun duvarda yaptığı basınca dayanıklı değildir. Bu tarz kortlarda ön duvarlar topun yarattığı darbeden yan duvarlar ise raket çarpmalarından çok çabuk deforme olurlar . Ayrıca alçı bazlı sıvalarla yapılmış bir kortta 3-4 dakikalık bir oyun süresinden sonra alçı tozlarının top üzerine bulaştığı topun renginden rahatlıkla anlaşılabilir ve  topa bulaşan tozlar zemine de ulaşarak  topun ve oyuncuların zeminde tutunamamasına ( kaymasına) sebep olur ve  ortam squash oynanamaz hale gelir.

CAPTAINCOURT 1 mm² ye 40-60 newton basınca dayanıklı kaplama malzemeleri ve bu malzemelerin üzerine uyguladığı özel epoxylerle bu sorunun üstesinden gelebilmekte ve yıllarca bakım gerektirmeden keyifli spor yapılabilme imkanı sağlamaktadır.

Duvar – Parke – Cam Uyumu :

Bir basketbol oyununda hedef nasıl topun çemberden geçirilmesiyse, squash oyununda da topun “nick” diye tabir edilen duvar-parke veya parke-cam birleşimlerine çarptırılmasıdır. Bu yüzden sadece duvarların dayanıklı imal edilmesi yeterli değildir. Duvar-parke-cam birleşim bölgelerinin uygun mesafelerle monte edilmesi profesyonel bilgi ve deneyim gerektirir. Amatör bir tarzda squash kortu imal eden firmalar bu detayı göz ardı edebilir hatta uygun olan birleşimi yakalayamayabilirler. Bu tarz bir imal edilen squash kortları rekreatif sporcular tarafından fark edilmeyebilir. Fakat bu sporda oyun seviyesi ilerledikçe  topun da bahsedilen “duvar-parke-cam birleşim noktalarına gönderilmesi artacaktır.

CAPTAINCOURT duvar-parke-cam birleşim bölgelerindeki uyumu göz önüne alarak profesyonel squash maçlarına uygun kortlar yapabilmektedir.

Squash Camı, Squash Duvarı, Squash Kapısı ve Squash Cam Menteşesi:

İşin ehli olmayan firmalar tarafından yapılan squash kortlarındaki bazı hatalar sonradan fark edilip yeniden yüklü bir bedel ödenerek düzeltilebilse de , cam duvar ve kapı sistemlerinde böyle bir şansımız yoktur. Çünkü temperlenmiş camlara yeni bir müdahale mümkün değildir.

Cam duvarların birbirlerine profillerle bağlanması ve squash kortları için uygun olmayan cam kapı menteşelerinin kullanılması kort imalatında yapılan hataların başında gelir.
Profillerin ve menteşelerin girintili çıkıntılı bir yapıda olmasından dolayı topun o girinti çıkıntılara çarparak beklenen açıdan farklı bir yöne sekmesi, bir oyuncunun maç esnasında başına gelebilecek en talihsiz durumdur. Ayrıca çıkıntılı bağlantı aparat ve menteşelerin oyun esnasında sporcuların ciddi bir şekilde yaralanmasına neden olduğu gibi, destek camları olmadan imal edilen squash kortlarının da ölümcül kazalara sebep olduğu kaza raporlarında belirtilmiştir. ( Çarpmalar sonucu camların kırılması v.b)

CAPTAINCOURT Squash sporu için özel olarak dizayn edilmiş  squash cam menteşeleri ve cam bağlantı aparatları sayesinde camlar hiç profil kullanılmadan ve saha içerisinde girinti çıkıntı oluşturmadan monte edilebilmekte ve profesyonel squash maçlarının yapılabilmesine imkan vermektedir.

Squash Tin / Sound Board Sistemi :

Amatör bir gözle bakıldığında, kortun eni boyunca ve 43cm + 5 cm yükseklikte monte edilen soundboard (Tin) sisteminin bir squash kortu için yeterli olabileceği düşünülebilir. Fakat detayları göz ardı edilerek imal edilmiş bir soundboard sistemi, kalitesini; top ön duvar ile soundboard arasında bir yere çarptığında belli eder. 5 cm lik kafa bölümü detay kesiti önemsenmeden imal edilen boardlarda topun boarda mı yoksa ön duvara mı çarptığı anlaşılamaz. Çünkü ön duvar ve board arasında bir yere çarpan top yön değiştirmeden normal sekişine devam eder.. Bu durum oyuncular, hakemler ve seyirciler arasında kaosa yol açar.
CAPTAINCOURT tarafından kafa detayı göz önüne alınarak imal edilen Tin / Soundboard’larda top bu alana çarptığında mutlaka yön değiştirir ve “down” yani “aşağıda” kararı rahatlıkla alınabilir.

Squash Parkesi – Squash Zemini :

Squash kortları için imal edilen bir çok parke göze hoş görünebilir. Fakat asıl önemli olan en üst katta görünen parke değil parke sisteminin alt yapısıdır. Karkas yapı oluşturulmadan veya karkas sistemi doğru aralıklarda ve kalınlıklarda imal edilmeyen parke zeminler, hem sporcuların diz ve bel bölgelerine binen yükü artırır hem topun istenilen seviye sıçramasını engeller, hem de parke sisteminin çok çabuk deforme olmasına neden olurlar.
İmalat esnasında ortamın bağıl nem oranı ve kullanılan ağacın nem oranı arasındaki ilişki hesaplanmadan yapılan imalatlarda bir müddet sonra “parke çalışması” olarak adlandırılan durun yaşanır ki bu da parkede “kaşıklama veya kamburlaşma” olarak tabir edilen girintili çıkıntılı yapının oluşmasına neden olur.. Bu durum topun değişik açılarda sekmesine ve sporcuların kort içinde yer değiştirmelerinde sıkıntı yaşamasına sebebiyet verir. Ayrıca; bir süre sonra da parkenin genleşmesi nedeniyle duvar kenarlarında sıkışmalar başlar ve sonunda parkede kabarmalar kendini gösterir.

Ön duvardan zemine nerdeyse paralel bir açıyla gelen topun parke zemine çarptıktan sonra belli bir yüksekliğe sıçrayabilmesi, parkenin sürtünme katsayısı ile (ve topun kalitesiyle) doğru orantılıdır. Parke zemin sisteminin en üst katında kullanılan klasik cila uygulaması zeminin kaygan olmasına, bu da karşı duvardan gelen topun parkeye çarptıktan sonra kaymasına ve topun yeteri kadar yükseğe sıçrayamadan ilerlemesine sebep olmaktadır. Ayrıca klasik cila uygulaması yapılmış kortlarda sporcuların ayakları kaydığından ani çıkışlar ve duruşlar yapamadıkları için oyun kalitesi düşmektedir.

Squash parke zemin yapımında kullanılan parkenin cinsi de son derece önemlidir. Squash kortu için seçilen parkenin rengi topun rengiyle tezat bir renk oluşturmalıdır ki top rahat görülebilsin. Meşe ve aynı familyadan ağaçlar gibi sert agaçlar koyu renkli olduğu için squash kortlarında kullanılmazlar. Çam veya aynı familyadan ağaçlar açık renklerinden tercih edilebilir fakat çok yumuşak olduklarından çabucak zarar görebilirler.

CAPTAINCOURT bu detayları göz önüne alarak karkas kalınlıkları ve aralıkları hesaplanmış, doğru renk ve sağlamlıkta ağaçlar kullanarak bu sporun doğasına uygun karkas parke zemin sistemi imal etmekte ve doğru cilalar kullanarak hem parkeyi koruma altına almakta hem de topun ve sporcuların kaymasını engellemektedir. .

Squash Işıklandırma Sistemi :

Konforlu bir oyun için gerekli ışık miktarı (lümen), ışık sıcaklığı ( Kelvin değeri) , aparatların tavana yerleştirilme şekli bilinmesi gerekir. Aksi taktirde ya çok parlak, ya loşya da sahada gölge kalabilecek bir ışıklandırma sistemi kurulmuş olur.

Squash Havalandırma, Isıtma ve Soğutma Sistemi

Havalandırma sistemini hassas bir hesaplama gerektirir. Yarı kapalı bir ortamda çok yüksek efor sarf edildiği için emiş ve üfleyiş miktarlarının çok iyi hesaplanması gereklidir.
Ayrıca menfez çıkışlarının yönü de squash oyunu göz önüne alınarak yerleştirilmelidir.
Ortam ısısı da önemlidir. Oyunun doğası gereği sporcuların vücut ısıları çok fazla yükseleceğinden ideal sıcaklığın temin edilebilmesi için spor salonunun diğer alanlarındaki ısıtma sisteminden bağımsız bir sistemine veya ayrı bir kumanda sistemi olan bir ısıtma soğutma sistemine ihtiyaç duyulur.